ŠČEPEC USTVARJANJA

ŠČEPEC USTVARJANJA

Ta artikel ima brezplačno dostavo. V primeru plačila po povzetju se obračuna strošek odkupnine v vrednosti 2€.
Stopnja davka
9,5 %
Cena z DDV:
38,00 €
DODAJ V KOŠARICO

Ščepec ustvarjanja
Kako od začimb dobiti največ

Avtorice: Sanja Lončar, Marija Kočevar Fetah, Sabina Topolovec

 

Kako pravilno uporabiti začimbe?

Sveže, suhe, kuhane, pečene? // Od česa bo odvisno, kako bodo delovale? // S kakšnimi živili jih pripraviti? // Kaj smemo zmešati skupaj in česa ne. // Kako se moči začimb lahko pomnožijo? // Kako lahko postanejo celo 1000-krat močnejše kot v osnovi? // Ali lahko uporabimo eterična olja za aromatiziranje hrane?
Odgovore na ta in mnoga druga praktična vprašanja boste našli v tretji knjigi trilogije Ščepec

 

Vprašanje se ne glasi več, zakaj, ampak – kako

 

Ko smo »rodile« prvo knjigo (Ščepec rešitve), se nam ni niti sanjalo, kaj smo ustvarile. Takrat si nobena od nas ne bi upala napovedati, da jo bomo že v prvem letu po izidu trikrat ponatisnile – in da bo do zdaj, ko to pišem, dosegla celih pet odstotkov slovenskih gospodinjstev. Kot je obljubljal že naslov, so ljudje dojeli, da se v začimbnicah skriva veliko več rešitev, kot bi si upali pomisliti.

 

Delo Ščepec vedenja je bilo njeno logično nadaljevanje, v njem pa smo opisale vse, kar se nam je ob snovanju prve knjige zdelo preveč mogočno, presenetljivo in včasih celo nevarno. Zato smo se odločile, da vse skupaj še enkrat prespimo, premislimo in prebavimo, predvsem pa začutimo, ali je vse to v resnici možno. Poleg predstavitve rešitev, ki jih ponujajo začimbnice, opisane v drugi knjigi, smo želele narediti še korak naprej ter razkriti, od kod črpajo svojo moč – in kako delujejo. Zakaj so jih naši predniki uvrščali med zdravilne rastline najvišjega reda? Kako so lahko toliko vedeli o njihovem delovanju? Upamo, da je delo Ščepec vedenja tudi v vas okrepilo vedenje, da so vsa znanja dostopna, če le začnemo, tako kot naši predniki, na naravo gledati drugače in jo brati s srcem. Za naše prednike je bilo to nekaj samoumevnega, za sodobnega človeka, ki prebiva v ječi leve možganske poloble, pa je to nerazložljiv čudež.

 

Prepričane smo bile, da zapisana beseda ne bo mogla posredovati več kot zgolj to. Tako kot greste lahko do določene točke z avtom, naprej pa se je treba podati peš, je tudi odkrivanje začimbnic cesta, ki hkrati s približevanjem cilju postaja vse ožja. Zato smo sprva menile, da je edini naslednji možni korak delavnica, na kateri bomo to, česar nismo mogle opisati v knjigi, pokazale v živo.

 

Tako so nastali »začimbni peskovniki«, doživljajske delavnice, na katerih smo udeležencem skušale približati skrivnosti začimbnic: kako jih razumeti, kako jih izbrati in kaj z njimi početi. Razen na začetku delavnic sploh nismo napovedovale, saj je bilo zanimanje ves čas večje od naših zmogljivosti. Četudi bi take delavnice prirejale vsak dan, bi lahko sporočilo še vedno prenesle samo zelo majhnemu številu ljudi.

 

Tako smo prispele do novega izziva. Ali bi lahko v obliki knjigi predstavile to, kar smo doslej predajale samo v živo? Ali bo mogoče vsa praktična vprašanja, ki nam jih ljudje zastavljajo na delavnicah in seminarjih, sistematizirano strniti v knjigo? V upanju, da nam bo uspelo, smo se lotile pisanja te knjige.

 

Če ste tudi vi sprva presenečeno srkali znanja in informacije o začimbnicah, če vas je hkrati s tem začelo zanimati, kako delujejo in kakšna inteligenca stvarstva se skriva za njimi, je napočil trenutek, da se iz občudovalcev in spoštovalcev odločite za vlogo dejavnih ustvarjalcev.

 

Zato je nastal Ščepec ustvarjanja. Da stopimo še korak naprej in iz občudovalcev postanemo soustvarjalci.

 

Na tej povezavi lahko prelistate knjigo.

 

Tehnične specifikacije:

 

  • 300 barvnih strani
  • format 200 x 260 mm
  • trda vezava, šivano, plastificirano.
Priporočamo tudi
AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si