EKO KUMARICE PARIŠKI KORNIŠON

Kumarice Pariški kornišon

Cucumis sativus L.


Klasična sorta kumaric za vlaganje. Naredi zelo veliko kumaric, ki jih obiramo dokler so majhne. Ko zrastejo, se hitro začnejo debeliti in zoreti, tako da postanejo rumene, seme pa postaja trdo. Plodovi vsebujejo precej semena.

Kumare so občutljive na mraz, zato jih ne presajamo ven dokler ne mine nevarnost slane (15. maj). Sadike tako začnemo vzgajati konec aprila, lahko pa jih sejemo tudi direktno na stalno mesto po 15. maju. Priporočamo setev ob mrežo, ali drugačno oporo, saj je taka obdelava veliko lažja, donosnejša in pa zavzame manj prostora na vrtu, kot če kumaram pustimo, da plezajo po tleh. Kumare imajo rade bogato zemljo, prav tako pa ne prenašajo dobro hude suše, zato jih takrat nekoliko zalivamo, sicer se lahko rastline posušijo, plodovi pa postanejo grenki.

Če želimo, veliko plodov na eni rastlin, jo moramo vršičkati. Na glavni vreži odstranimo vrh za prvimi devetimi listi, prav tako naredimo tudi na prvih stranskih poganjkih. Na glavni vreži so namreč skoraj sami moški cvetovi, na prvih stranskih poganjkih je nekaj moških, nekaj ženskih cvetov, na drugih stranskih poganjkih pa so predvsem ženski cvetovi.

Čas setve
IV-VI
Čas presajanja
V-VI
Čas pobiranja pridelka
VII-X
Razdalja med rastlinami/vrstami
10-40x100
Prezimi
NE
Potrebno zalivanje
občasno
Št. semen v g
30
Količina semen v standardnem pakiranju
cca. 25-40 zrn
Optimalna temperatura za kalitev
15-20°C
Poraba semena na ar
18-30g
Poreklo
Slovenija
dober sosed
fižol, grah, čebula, česen, jagode, zelje, koruza, motovilec, por, rdeča pesa, sl, komarček, solata, zelena, koper, kumina, koriander, bazilika
slab sosed
krompir, paprika, paradižnik, redkvica
Priporočamo tudi
EKO CVETAČA SNEŽNA KEPA
Cena z DDV:
od 6,50 €
EKO CVETOČI LAN
Cena z DDV:
od 2,80 €
EKO KUMINA
Cena z DDV:
od 2,80 €
EKO PLAVICA
Cena z DDV:
od 2,80 €
AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si