Sladki komarček ali koromač

17.02.2017 08:00

Zanimiva, vedno bolj pogosta rastlina na naših vrtovih.

Veliko vrtičkarjev ima težave z vzgojo, večini uide v cvet še preden naredi "gomolj"...

Pa ga je res tako težko pridelati?

Spoznajmo sladki komarček

 

Sladkemu komarčku rečemo tudi koromač, njegovo botanično ime je Foenicum vulgare in spada med kobulnice.

 

Pri rastlini najbolj cenimo aromatično odebeljeno steblo, ki mu rečemo kar "gomolj", predvsem za čaj in kot začimba pa so uporabni tudi listi in semena, tako kot pri navadnem komarčku.

 

Vzgoja sladkega komarčka

 

Priprava zemlje

Prav posebna priprava zemlje ni potrebna, saj sladki komarček ni občutljiv na vrsto zemlje. Grede le razplevelimo, nekoliko pognojimo (najbolje kompostom ali predelanim gnojem) in razrahljamo.

 

Termin setve

Sladki komarček lahko sejemo v dveh terminih - za spomladansko in jesensko pridelavo.

 

Za spomadansko pridelavo ga sejemo že od februarja do srede marca, na prosto pa ga presajamo približno 6-8 tednov kasneje, torej od konca marca do konca aprila. Takrat posejan sladki komarček bo odebelil gomolje v maju oziroma juniju, še preden se začne poletna vročina in suša.

 

Za jesensko pridelavo ga sejemo od srede junija do konca julija. Na prosto ga presajamo od srede avgusta do konca septembra, gomolje pa lahko pobiramo od srede septembra do prvih pozeb.

 

Setev in presajanje

Ker je sladki komarček ena izmed rastlin, ki potrebuje toplo ob kalitvi, posejane platoje damo na 20°C, ko pa skali, jih prestavimo na cca. 15°C. Ob zimski setvi ga obvezno sejemo v notranjih prostorih in vzgojimo sadike, medtem ko ga lahko poleti sejemo tudi na prosto. Le poskrbeti moramo za to, da se greda ne izsuši in da se ne naredi skorja, skozi katero ne morejo pokukati mlade rastlinice.

 

Sadike presajamo na razdaljo 25-30cm, ob čemer pazimo, da ne zakopljemo nadzemnega dela, kjer se bo kasneje tvoril gomolj. Sadike naj bodo ob presajanju velike 8-10cm in imajo vsaj 2 prava lista.

 

Koga ima sladki komarček rad ob sebi?

Ni ravno izbirčen, najraje pa ima grah in solato pri spomladanski pridelavi, pri jesenski pridelavi ga lahko nasadimo tudi poleg kumar, radiča in endivije. Slab sosed je mu je le ena vrtnina in sicer paradižnik.

 

Uporaba sladkega komarčka

Kot rečeno, pri sladkem komarčku najbolj cenimo njegov aromatičen gomolj. Uporaben je tako surov (npr. v solatah), kot kuhan (v juhah) ali pečen. Če ga pečemo skupaj z mesom, ga priložimo že, ko meso mariniramo, saj deluje kot začimba. Ima zelo specifičen okus, zato ga nekateri obožujejo, spet drugi pa ne prenesejo. Ker je nekoliko sladek, se ga uporablja tudi v prehrani otrok.

 

Uporabimo pa lahko tudi druge dele rastline - liste uporabljamo sveže v solati, lahko pa jih posušimo in jih skupaj s semeni skuhamo v čaj.

 

Bi radi poizkusili vzgojiti sladki komarček tudi sami?

 

Ta teden Vam PODARJAMO vrečko sladkega komarčka Fino.

 

Vse, kar morate narediti, je da ob oddaji naročila vpišete kodo "KOROMAČ". Koda velja do 24. februarja 2017.

 

Ne veste kako uporabiti zgoraj napisano promocijsko kodo? Navodila si lahko preberete na tej povezavi.

 

Vezani artikli
EKO SLADKI KOMARČEK FINO
Cena z DDV:
od 1,80 €
GOJITVENI PLATO Z ZEMLJO
Cena z DDV:
0,65 €
EKO GRAH MALI PROVANSALEC
Cena z DDV:
od 1,80 €
AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si