Čebula: od semena do pridelka v enem letu

10.02.2018 07:00

Najprej je seme, nato čebulček in šele nato čebula. Pa je nujno tako?

Ste vedeli, da je najbolj zdrava tista čebula, ki jo vzgojimo v enem letu iz semena do čebule. Preberite kako...

Čebula: od semena do pridelka v enem letu

 

Prejšnji teden sem prejela kar nekaj vprašanj na temo sadik čebule, za katere sem omenila, da jih lahko posejemo v februarju v prispevku o vrtnih opravilih v februarju. Opažam, da večina vrtičkarjev sploh ne ve, da se lahko čebulo vzgoji tudi direktno iz semena in ne samo iz čebulčka. Škoda, saj je običajno čebula, vzgojena iz semena, bolj zdrava.

 

Način vzgoje in termini

Ta način vzgoje je sestavljen iz dveh delov:

 

1. vzgoja sadik: v času od začetka leta do srede marca seme čebule posejemo v notranjem prostoru in vzgojimo sadike. Seme lahko posejemo "počez" ali pa v gojitvene plošče ali platoje posejemo posamezna semena v gnezda. V kolikor sejemo "počez", moramo biti pozorni, da setev ni pregosta. Najboljše je namreč, da sadik ne pulimo in pikiramo, ampak jih pustimo, da zrastejo čim večje in čim močnejše.

 

Za kalitev posejane platoje čebule postavimo v prostor s cca. 20°C. Čebula bo kalila približno 14-20 dni, nato pa jo prestavimo v svetel prostor, kjer je cca. 10-15°C. Po kalitvi sadik ne puščamo na pretoplem, saj se nam lahko sadike "pretegnejo".

 

2. presajanje sadik: vzgojene sadike lahko presajamo na prosto od srede marca dalje. Najbolje je, če sadike presadimo do konca aprila, saj se bodo tako še lahko dobro ukoreninile pred prihodom toplih in sušnih dni. Če čebulo presajamo prepozno, bo pridelek po vsej verjetnosti droben. 
Pred presajanjem imamo lahko sadike čebule kakšen teden na prostem, da se privadi nižjih temperatur. Sicer pa naj nas ne skrbi, da bi ji morebiten padec temperatur škodil, sadike bodo brez težav preživele tudi noči, ko bo temperatura padla pod ničlo.

 

Sadike sadimo podobno, kot bi čebulček. Razdalja med rastlinami naj bo 5-10cm, med vrstami pa 20cm za lažjo obdelavo. Na vrtu čebulo kombiniramo v mešanem posevku s korenčkom, saj sta zelo dobra soseda in en drugega ščitita pred škodljivci.

 

V kolikor ugotovimo, da smo sadike čebule posadili pregosto, lahko pregoste rastline populimo in jih uporabimo kot mlado čebulo. Kot mlado čebulo jo bomo lahko uporabljali dlje, kot če bi posadili čebulček. Potrebuje namreč približno en mesec dlje, da dozori (v avgustu).

 

Zakaj je takšna čebula bolj zdrava?

Čisto preprosto - ker je mlajša. 

Če prvo leto iz semena vzgojimo čebulček, naslednje leto pa iz le-tega pridelamo čebulo, so te rastline stare 2 leti.

Če pa iz semena vzgojimo sadike in iz njih še isto leto pridelamo čebulo, so te rastline stare le 1 leto. 

 

Starejša, kot je rastlina, več možnosti je, da jo bo v tem času napadla kakšna bolezen, prav tako lahko pride do težav in kala medtem, ko čebulček čaka na sajenje v naslednjem letu. Mlajša čebula pa je običajno boljšega zdravstvenega stanja in se tudi lepše skladišči - zato tudi pri Amarantu pridelujemo seme čebule iz čebule, vzgojene preko sadik.

 

Seveda pa moramo poskrbeti za primerno skladiščenje in pa čebulo pobrati ob primernem času, če jo želimo uživati do naslednje sezone.

 

Kaj pa čebulna muha?

Tako, kot čebulo, ki je zrastla iz čebulčka, lahko tudi čebulo, zrastlo iz sadik napade čebulna muha. V spomladanskem času je prelet čebulne muhe običajno od marca do začetka maja, v jesenskem času pa od začetka septembra do srede oktobra. Termin preleta se lahko iz leta v leto zamakne glede na trenutne temperature.

 

Naslednji nasveti veljajo za zaščito vseh rastlin, ki jih napadata čebulna muha in porova zavrtalka (čebula, por, česen, šalotka):

 

1. pokrivanje: 

V času preleta čebulne muhe lahko rastline pokrijemo s kopreno. Ta bo pustila rastlinam, da rastejo naprej, muhi pa bo preprečila, da bi izlegla jajčeca v rastlino.

Ampak pozor! Ta ukrep bo deloval le, če v zadnjih letih na tej površini ni bilo napada čebulne muhe. Bube čebulne muhe namreč prezimijo v zemlji, tam kjer je muha prejšnje leto izlegla jajčeca. Spomladi se iz bub izležejo muhe, ki odletijo nekam, kjer bodo lahko nadaljevale svoj razmnoževalni cikel. V kolikor smo posadili čebulo na površino, kjer so v zemlji bube in jo še pokrili, čebulna muha ne bo mogla odleteti na druge njive in vrtove, ampak bo izlegla jajčeca na čebuli pod kopreno.

 

2. škropljenje z mlekom:

Preventivno je zelo učinkovito tudi škropljenje z mešanico vode in mleka ali vode in sirotke v razmerju 1:1. Za škropljenje uporabimo surovo domače mleko ali mleko iz mlekomata, v kolikor pa nimamo dostopa do surovega mleka, lahko posežemo tudi po pasteriziranem nehomogeniziranem mleku. Predvsem pa se izogibamo mleku, ki je bilo homogenizirano, saj se ne bo dobro oprijelo listov. 

 

Škropimo enkrat tedensko v času, ko je prelet čebulne muhe. V kolikor so vmes padavine, je priporočljivo škropljenje ponoviti. Idealno naj bi bile rastline ves čas obdane s slojem mleka. 

 

3. škropljenje s čajem iz rabarbare:

Iz listov rabarbare lahko skuhamo čaj, ki je zelo učinkovit proti čebulni muhi in porovi zavrtalki.

Na 1L vode uporabimo 2-3 večje liste rabarbare, jih dobro prekuhamo in pustimo v vroči vodi, da se le-ta ohladi. Nato čaj precedimo in mešamo z vodo v razmerju 1:5. S pripravljeno mešanico poškropimo rastline.

 

Takšno škropljenje lahko opravljamo preventivno enkrat tedensko, enako kot škropljenje z mlekom. Lahko pa s tem čajem škropimo tudi kurativno - torej po opaženem napadu čebulne muhe. Škode, ki jo je čebulna muha napravila, sicer ne bomo s tem popravili, bomo pa preprečili nadaljno škodo in pomagali rastlinam, da se obrastejo.

 

4. zamik sajenja:

Obstaja opcija, da čebulo, česen in por posadimo izven termina, ko je prelet čebulne muhe.

 

Opažamo, da veliko vrtičkarjev to prakticira v spomladanskem času in sicer tako, da čebulo sadijo po 15. maju. Pri Amarantu to odsvetujemo, saj je običajna posledica pozne setve droben pridelek čebule, sploh v sušnih letih. Čebula bi se morala namreč dobro ukoreniniti pred nastopom visokih temperatur in suše, za kar pa v običajnem letu nima dovolj časa, če jo sadimo v drugi polovici maja ali celo kasneje. 

 

Bolj pa to priporočamo pri jesenskem sajenju. Čebula je namreč zelo odporna na mraz, zato ni razloga, zakaj bi jo sadili že v septembru ali začetek oktobra. Če želimo biti prepričani, da čebulna muha ni več prisotna, počakamo s sejanjem vsaj do prvih slan.

 

Sedaj, ko veste kako pridelati dobro in zdravo čebulo direktno iz semena, je čas, da svoje znanje še preizkusite.

Zato Vam do 15.2.2018 podarimo vrečko slovenske avtohtone sorte čebule Belokranjke, če ob nakupu v naši spletni trgovini uporabite promocijsko kodo "ČEBULA".

 

Če ne veste kako uporabiti promocijsko kodo, si lahko navodila preberete na tej povezavi.

text 1-92

  EKO ČEBULA BELOKRANJKA
  Cena z DDV:
  od 1,80 €
  EKO ČEBULA DE BRUNSWICK
  Cena z DDV:
  od 1,80 €
  EKO ČEBULA STUTTGARTER RIESEN
  Cena z DDV:
  od 1,80 €
  AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si
  Piškotki za analitiko
  Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
  Piškotki za družabna omrežja
  Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
  Piškotki za komunikacijo na strani
  Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
  Piškotki za oglaševanje
  So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
  Kaj so piškotki?
  Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih