EKO FIŽOL VERBA ZA MASLENO STROČJE IN ZRNJE

ekološko seme
Izberite količino v pakiranju
Standardno pakiranje1,80 €DODAJ V KOŠARICO

Fižol Rumeni maslenec

Phaseolus vulgaris

 

Srednje-zgodnja sorta, ki naredi zelo okusno široko zeleno masleno stročje, dolgo tudi do 20 cm, ki ostane dolgo mehko. Lahko ga uporabljamo tudi za zrnje - to je debelo in bele barve (zelo podobno tetovcu). Sorta je v postopku vpisa v sortno listo.

 

Visok fižol sadimo k opori v obliki visoke palice (prekle) ali vrvice/žice. K vsaki opori lahko damo več semen – število je odvisno od moči opore – k vrvici damo do 3 semena, k palici lahko damo do 6 semen. Za oporo lahko uporabimo tudi visoko koruzo (Trdinko) ali visoke sončnice.

Stročji fižol obiramo na dan za cvet, glede na setveni priročnik. Če ga obiramo takrat, spodbujamo novo cvetenje, zato imamo na rastlini vedno znova nov pridelek, stroki pa ostanejo mehki in brez nitk do en teden v hladilniku. Če obiramo stročje na dan za plod, s tem spodbujamo zorenje zrnja, tako na rastlini, kot tudi v obranem stročju. Tako stročje postane trdo in nitkasto v par dneh, zato ga je treba porabiti sproti, na rastlini pa že nastavljeno stročje hitro dozori, novi cvetovi pa se ne tvorijo. Na dan za list pa sploh odsvetujemo kakršnokoli obiranje ali obdelavo fižola, saj s tem pospešujemo razvoj glivic, kar se kasneje izkaže v obliki bolezni.
 

BO26

Priporočamo tudi
EKO ČILI ORANŽNI CAPELA
Cena z DDV:
od 2,80 €
EKO BUČA ŠPAGETARICA
Cena z DDV:
od 1,80 €
AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si