EKO PARADIŽNIK ČEŠNJEVEC BLACK CHERRY

EKO PARADIŽNIK ČEŠNJEVEC BLACK CHERRY

ekološko seme
Izberite količino v pakiranju
Standardno pakiranje2,80 €DODAJ V KOŠARICO
1g9,65 €DODAJ V KOŠARICO
5g31,65 €DODAJ V KOŠARICO
5x Standardno pakiranje
14,00 €
12,60 €
DODAJ V KOŠARICO

Paradižnik Black Cherry

Lycopersicon esculentum

 

Češnjev paradižnik, ki naredi veliko majhnih temnih vijolično-rdečih sladkih in izredno aromatičnih paradižnikov. Rastline zrastejo visoko in potrebujejo oporo. Sorta Black Cherry izhaja iz ZDA.

 

Paradižnik sejemo v notranje prostore že v februarju in marcu, da vzgojimo sadike, ki jih po koncu nevarnosti slane (običajno po 15. maju) presadimo ven, v toplejše rastlinjake pa lahko že prej. Takrat lahko paradižnik sejemo tudi direktno na stalno mesto, sploh v rastlinjake. Za kalitev ne potrebuje tako visokih temperatur, kot paprika, optimalne temperature so od 18 do 20°C.

 

Paradižniki za rast plodov potrebujejo precej vode, vendar pa jih ni potrebno zalivati, če so ustrezno posajeni. V zemljo naredimo podolgovato luknjo (malo krajšo od velikosti sadike) in vanjo sadiko poležemo tako, da iz nje gleda le vrh sadike (vršiček in 2-4 vrhnji listi). Korenine in ostalo steblo zagrebemo z zemljo - po steblu bo namreč paradižnik pognal korenine in ker bo imel zelo močen koreninski sistem, bo lahko črpal vodo tudi iz globine in mu vode ne bo potrebno dodajati.

 

Pri paradižniku je zelo pomembno, da so rastline dovolj narazen. Če jih sadite preveč skupaj, se bo med njimi zadrževalo več vlage, zato bo hitreje prišlo do razvoja glivičnih bolezni. Priporočamo, da sadite sadike vsaj 75-100 cm narazen. Če želite dobro izkoristiti prostor v vrtu, priporočamo mešan posevek (med sadike paradižnika posadite npr. solato ali kapusnice). K paradižniku ne sadimo drugih plodovk, dobri sosedje pa so bazilika, solate, kapusnice...

 

Večino paradižnikov se pincira. To pomeni, da se jim trže zalistnike (list oz. vejica, ki zraste med glavnim steblom in listom). Paradižniku se ne trže listov. Ti so potrebni za tvorbo fotosinteze, s katero rastlina proizvaja sladkor, ki se skladišči v plodovih.

 

Paradižnik obdelujemo in obiramo na dan za cvet (po setvenem koledarju Marie Thun). Takrat spodbudimo nastavljanje novih cvetov in s tem novih plodov. Če obiramo paradižnik na dan za plod, s tem spodbudimo hitrejše zorenje, ne pa nastavljanja novih plodov, zato na ta dan obiramo le konec sezone, ko želimo, da čim več plodov, ki so že na rastlini, dozori do konca. Na dan za list pustimo rastline paradižnika popolnoma na miru, sicer lahko v kratkem pričakujemo prve znake glivičnih bolezni na rastlini in plodovih. Paradižnik, obran na dan za cvet, zdrži svež dalj časa, zato ga lahko takrat naberemo tudi za ostale dni, ko obiranje ni priporočljivo.

Čas setve
II-IV
Čas presajanja
V-VI
Čas pobiranja pridelka
VII-IX
Razdalja med rastlinami/vrstami
75x100
Prezimi
NE
Št. semen v g
300
Količina semen v standardnem pakiranju
za 25-30 sadik
Optimalna temperatura za kalitev
18-20°C
Poraba semena na ar
2g
Poreklo
EU
dober sosed
čebula, česen, fižol, kapusnice, koleraba, korenje, koruza, motovilec, peteršilj, por, radič, rdeča pesa, redkvica, repa, solata, špinača, zelena, bazilika, kapucinka
slab sosed
grah, jajčevci, krompir, kumare, paprika, sladki komarček, koprc
Priporočamo tudi
EKO KOPRC
Cena z DDV:
od 1,80 €
EKO PARADIŽNIK DE BERAO
Cena z DDV:
od 2,80 €
AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih