Peteršilj Halblange - "srednjedolgi"
Petroselinum crispum ssp. tuberosum L.
Selekcionirana sorta, ki naredi lepe debele korene.
Za boljšo kalitev peteršilja in debele korene priporočamo setev peteršilja in solate skupaj - seme obeh rastlin zmešamo skupaj in posejemo v vrsto. Peteršilj kali cca. 4-5 tednov, solata pa par dni – le-ta nam pokaže, kje smo posejali vrsto, tako da lahko povsod naokoli obdelamo zemljo. Medtem, ko peteršilj kali, mladi solatni listi senčijo tla, tako se ne izsušijo in peteršilj laže zraste. Ko pa so rastline peteršilja visoke cca. 5 cm, solato prepikiramo ali poberemo kot berivko in s puljenjem le-te zrahljamo tla. Tako nam peteršilja ni potrebno okopavati.
Odsvetujemo okopavanje peteršilja v smislu privzdigovanja zemlje, saj se s tem lahko preseka glavna korenina, ki se kasneje odebeli v koren.