EKO FIŽOL BREGINC

EKO FIŽOL BREGINC

ekološko seme
Izberite količino v pakiranju
Standardno pakiranje1,80 €DODAJ V KOŠARICO
100g3,20 €DODAJ V KOŠARICO
5x Standardno pakiranje
9,00 €
8,10 €
DODAJ V KOŠARICO

Fižol Breginjc (laški oz. turški fižol)

Phaseolus coccinea

 

Laški fižol, ki naredi zelo debelo zrnje bele barve. Ko je stročje mlado, je zelo mesnato in primerno za uživanje. Ko pa začne zoreti, ni več primerno za uživanje, saj so stroki oleseneli in običajno tudi malo kosmati. Kosmato je tudi listje, zato je ta fižol primeren za področja, kjer so problematičen škodljivec srne - tega fižola namreč ne napadajo toliko, kot običajnega.

 

Fižol Breginjc je vpisan v slovensko sortno listo od decembra 2014, vzdrževalec je Amarant. Sorta se je prenašala iz generacij v generacije na slovenskih kmetijah, predvsem v severozahodnem delu Slovenije (Breginjski kot).

 

Visok fižol sadimo k opori v obliki visoke palice (prekle) ali vrvice/žice. K vsaki opori lahko damo več semen – število je odvisno od moči opore – k vrvici damo do 3 semena, k palici lahko damo do 6 semen. Za oporo lahko uporabimo tudi visoko koruzo (Trdinko) ali visoke sončnice.
Fižol za zrnje lahko obdelujemo in obiramo na dan za cvet ali plod, glede na setveni priročnik. Če želimo sveže zrnje, ga obiramo na dan za cvet in s tem spodbujamo novo cvetenje, zato imamo na rastlini vedno znova nov pridelek. Če pa želimo suho zrnje, ga obiramo na dan za plod, s tem spodbujamo zorenje in pa rastlina v tem primeru tvori debelo zrnje. Na dan za list pa sploh odsvetujemo kakršnokoli obiranje ali obdelavo fižola, saj s tem pospešujemo razvoj glivic, kar se kasneje izkaže v obliki bolezni.

Čas setve
V-VI
Čas presajanja
/
Čas pobiranja pridelka
VII-IX
Razdalja med rastlinami/vrstami
50x100
Prezimi
NE
Potrebno zalivanje
Med hudo sušo
Poreklo
Slovenija
dober sosed
buče, endivija, kapusnice, krompir, kumare, paradižnik, radič, redkvica, solata, zelena, šetraj
slab sosed
grah, česen, por, čebula
Št. semen v g
0,5-1
Poraba semena na ar
2-3 kg
Priporočamo tudi
EKO GRUEN IM SCHNEE
Cena z DDV:
od 2,80 €
EKO ČILI HABANERO TROPICAL RED
Cena z DDV:
od 2,80 €
EKO RADIČ TREVIŠKI
Cena z DDV:
od 1,80 €
AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si