GLINEN KALILNIK + DARILO

GLINEN KALILNIK + DARILO

darilo: 3x malo pakiranje seme za kaljenje
Stopnja davka
22 %
Cena z DDV:
38,90 €
DODAJ V KOŠARICO

Navodila za uporabo GLINENEGA KALILNIKA:

 

Glinen kalilnik je plod toskanskih lončarjev. Inovativen sistem razmika pladnjev nam omogoča dvojen način gojenja – v svetlobi ali temi. Pladnji so lahko nastavljeni tako, da zrak in svetloba prosto dostopa do kalčkov v nižjih slojih, lahko pa so nastavljeni tako, da zaprejo ta prostor in tako ustvarijo temno in vlažno okolje.


Kako kaliti:

Seme namočite čez noč (8-10 ur). Naslednji dan splaknite seme pod tekočo vodo in jih razporedite enakomerno po pladnju, če je potrebno, tudi s pomočjo rok. Seme prelijte s polnim kozarcem vode vsaj dvakrat dnevno (1 zjutraj in 1 zvečer); v primeru toplega vremena dodajajte vodo bolj pogosto, da se seme ne osuši. Ko kalite veliko količino semen, poskrbite za to, da so vsa navlažena enakomerno. Kalilnik imejte na sobni temperaturi, izogibajte se direktni svetlobi na seme. Kalčki so pripravljeni v 3-5 dneh, glede na sobno temperaturo in sorto rastline. Kalčke shranjujte v hladilniku do 1 tedna. Če je potrebno, pred zaužitjem odstranite luščine semena.


Kako kaliti mucilagena semena (kreša, lan, bazilika, rukola, chia)?
Tudi mucilagena semena se lahko kali tako, kot navadna, le da jih namakamo le kakih 15 min. Tako bodo semena sprostila sluz, ki se bo skozi kaljenje vpila v glino. Kalčkov nato ne vlažimo dokler glina ne »popije« sluzi, nato pa jih vlažimo 2x dnevno. Pripravljeni so v cca. 5-6 dneh.

 

Čiščenje glinenega kalilnika:

Po uporabi kalilnika, le-tega dobro operemo in odstranimo vse koreninice, kalčke itd. Tudi luknjice je potrebno sčistiti, saj se v nasprotnem primeru lahko ob naslednjem kaljenju tam razvijejo bakterije in plesni. To lahko naredimo tako, da z zobotrebcem prepikamo luknjice in s tem odrinemo umazanijo iz le-te. Lahko pa umit kalilnik prepihamo s pomočjo sunka zraka (npr. s kompresorjem). S tem namreč spihamo vse preostale delce semen, koreninic oz. kalčkov, ki bi nam ob naslednjem kaljenju lahko povzročali težave. V primeru, da kalilnik ne bomo takoj znova uporabili, ga pred shranjevanjem dobro osušimo.

Priporočamo tudi
KALILNIK VREČKA + DARILO
Cena z DDV:
8,70 €
EKO BROKOLI ZA KALJENJE
Cena z DDV:
od 1,95 €
EKO GRAH ZA KALJENJE
Cena z DDV:
od 1,95 €
AMARANT kooperativa d.o.o., Golišče 3 1281 Kresnice T: 01/563 92 36, E: narocila@amarant.si